sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Jouluiset kuppikakut


Teen kuppikakkuja yleensä lontoolaisen Hummingbird Bakeryn ohjeilla ja ne onnistuvat aina takuuvarmasti. Näin joulun alla tuunasin perinteisen vaniljakuppikakkujen ohjeen piparkakkumausteella ja lopputulos oli kerrassaan ihastuttava! Koristeena kuivattuja karpaloita ja pistaasipähkinää. Ohjeesta saat 12 kuppikakkua. Älä paista kuppikakkuja liikaa- niiden tulee olla vaaleita ja tuntua koetettaessa kimmoisilta. Kätevin ja helpoin tapa on käyttää apuna monitoimikonetta tai tehokasta blenderiä.

 TAIKINA
1,8 dl vehnäjauhoja
1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
40g huoneenlämpöistä voita
1,2 dl täysmaitoa
1 kananmuna
1 tl piparkakkumaustetta

VANILJAKUORRUTE
4,2 dl tomusokeria siivilöitynä
80g huoneenlämpöistä voita
0,25 dl täysmaitoa
vaniljaa myllystä (Dr Oetker)

KORISTELUUN
pistaasipähkinöitä
kuivattuja karpaloita

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja voi monitoimikoneeseen ja vatkaa sekaisin. Seoksen tulee olla tasaista ja murumaista. Lisää joukkoon maito ja kananmuna sekä piparkakkumauste. Sekoita vielä muutama minuutti. Älä sekoita liikaa. 
Lusikoi taikina paperivuokiin niin, että 2/3 jää tyhjää. Kuppikakut kohoavat uunissa. Paista uunissa keskitasolla 15 minuuttia. Kuppikakut ovat valmiita, kun niiden pinta on hennon vaaleanruskea ja ne tuntuvat koskettaessa kimmoisilta. Kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Anna kuppikakkujen jäähtyä. 

Rouhi kuoritut pistaasipähkinät pienemmiksi morttelissa. Pienennä tarvittaessa karpaloita esimerkiksi saksia apuna käyttäen. 
Valmista vaniljakuorrute myös minitoimikonetta apuna käyttäen. Vatkaa tomusokeria ja huoneenlämpöistä voita, kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää maitoon pari rouhaisua vaniljaa myllystä. Lisää maitoseos vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista koneen maksimiteholla 2-5 minuuttia. Mitä pidempään vaahtoa vatkataan, sitä kuohkeampaa siitä tulee. 
Lusikoi yksi reilun kokoinen ruokalusikallinen vaniljakuorrutetta per kuppikakku ja koristele nopeasti karpaloilla ja pähkinöillä. Kuorrutteen pinta kovettuu melko nopeasti ja kovettumisen jälkeen koristelu on hankalaa. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...