New York on lempikaupunkini. Vierailimme Manhattanilla tänä vuonna kiitospäivän aikaan marraskuun lopussa. New Yorkista löydät ravintoloita joka lähtöön. Viikon matkan aikana haastavinta onkin valita satojen paikkojen joukosta juuri ne kiinnostavimmat paikat, joissa haluaa itse vierailla. Osa suosituista ravintoloista vaatii varauksen etukäteen. Pöytävarauksen voit tehdä kätevästi osoitteessa www.opentable.com Myös Zagat guide auttaa ravintolavalintojen suhteen ja Time Out New York arvostelee 100 ravintolaa joka numerossa. Osaan ravintoloista pöytävarausta ei voi tehdä etukäteen, tällöin täytyy vain tyytyä rauhassa odottamaan pöytää. Lopputuloksena voit saada elämäsi parhaan aterian.
New Yorkin matka kannattaa aloittaa syömällä amerikan epävirallista kansallisruokaa eli hampurilaista. Älä kuitenkaan sorru pikapurilaiseen missä tahansa ketjuravintolassa, sillä Manhattanilla burgerit voivat olla parhaimmillaan Michelin-tähden arvoista gourmetruokaa. Itse suuntaan ensimmäiseksi selättämään jetlagin Madison Square-puistoon, jossa sijaitsee viehättävä ulkoilmaravintola Shake Shack. Järjettömän hyvänmakuista jauhelihapihviä ympäröi 'potato roll' eli ihanan pehmeä perunalla ryyditetty sämpylä. Täydellisen makuelämyksen kruunaavat rapsakat ranskalaiset ja oma suosikkini vaniljapirtelö. Kesällä ravintolan jono voi ulottua puiston halki lähelle Flatiron Buildingia. Muistanpa pariin otteeseen jonottaneeni vuoroani jopa puoli tuntia, mutta se kannattaa. Tämä on aivan järjettömän hyvää! Madison Square-puiston ulkoilmaravintola suljetaan kylminä kuukausina, mutta kaupungista löytyy onneksi nykyisin useampia toimipisteitä, jotka ovat auki ympäri vuoden.
Kuvassa 2x single Shack Burger, rapeat ranskalaiset ja vaniljapirtelö. Yhteensä noin 12€. Syksyisin suosittelen kokeilemaan myös mainiota kuumaa kaakaota.
Michelin-tähdellä palkitun burgerin löydät ravintola Spotted Pigistä. Tämä rento gastropubi sijaitsee West Villagessa eikä ota vastaan pöytävarauksia etukäteen. Iltaisin pöytää saat jonottaa 1-2 tuntia. Lounaalle pääset yleensä ilman jonottamista. Odottaminen kuitenkin palkitaan. Avotulella grillattu savunmakuinen pihvi, Roquefort-juusto ja briossisämpylä, jonka päälle on grillattu täydellinen ristikkokuvio muodostavat sellaisen makuelämyksen, jota on vaikea sanoin kuvailla. Aterian kruunaavat ohuenohuet 'shoestring fries'- perunat, jotka on maustettu tuoreella rosmariinilla. (Valitettavasti ravintolassa oli sisällä erittäin hämärää ja kuvassa alla näkyvä burgeri ei pääse oikeuksiinsa).
Ravintolan omistaja kokki April Bloomfield on tällä hetkellä yksi Amerikan tunnetuimpia. Hänellä on New Yorkissa myös kaksi muuta ravintolaa Midtownin alueella. The Breslin ja John Dory Oyster Bar. Näissä emme valitettavasti ole vielä ehtineet vierailla. Spotted Pigistä ostin kuitenkin itselleni tuliaisiksi April Bloomfieldin keittokirjan 'A Girl and Her Pig' hänen itsensä henkilökohtaisesti signeeraamana.
Muita hyviä burgeriravintoloita, joita emme ole itse ehtineet testaamaan: Island Burger, Five Napkin Burger ja Back Forty.
Kööpenhaminan matkalla kesäkuussa maistoimme erinomaisia tanskalaisia voileipiä Aamannsilla. Myös Manhattanille on avattu Aamanns Copenhagen ja suunnistimme ravintolaan sunnuntaina tavoitteena maistaa, ovatko smörrebrödit yhtä hyvän makuisia amerikanmaalla kuin Kööpenhaminassa.
Juustokakkua voi tilata eri kokoisina annoksina ja erilaisilla kuorrutteilla tai ilman.
Aitoja belgialaisia vohveleita myyvä kuorma-auto Wafels&Dinges on myös jotain ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Ehkä hieman amerikkalaisella twistillä tarjotut rapeat vohvelit maistuvat niin kesällä kuin talvellakin. Vohvelirekan liikkeitä voit seurata reaaliajassa firman nettisivuilla ja löytää näin lähimmän vohvelirekan, kun ne liikkuvat päivittäin ympäri Manhattania. Talvikuukausina löydät Wafels&Dinges vohveleita myyvän kojun Bryant Parkin joulumarkkinoilta.
Piparkakulta maistuva vohveli.
Kuvassa hula hula- ja Upper East Side-hodarit sekä papaijamehua.
Toinen Anthonyn suosittelema paikka on taiwanilaista pikaruokaa tarjoileva Baohaus.
Pienet minihodareita jäljittelevät bunsit eli baot olivat yllättävän herkullisia ja taatusti erilaisia. Paikassa soi räpmusiikki ja pöytiin oli piirretty tusseilla graffiteja.
Baot 3,5-6 $/kpl.
Upper West Sidelta löytyy ihastuttava Cafe Lalo, joka on yksi New Yorkin kuuluisimmista kahviloista. Täällä voit toisinaan bongata myös julkkiksia. Ihmiset tulevat nauttimaan ihastuttavista leivonnaisista ennen teatteria. Tai ihan muuten vaan..
Kahvilassa on mahtava valikoima toinen toistaan herkullisempia leivonnaisia ja kakkuja. Kahvilasta löytyy myös lounas- ja brunssilista.
Red velvet cake.
Toinen lempikahvilamme on Midtownista löytyvä Stumptown Coffee. Täällä kaikinpuolin reilun kaupan kahvilassa kahvi maistuu aivan mielettömän hyvältä! Heidän lähin pienpaahtimonsa löytyy Brooklynistä.
Momofuku tarkoittaa onnellista persikkaa ja sellaisia tosiaan olimme, kun pienen jonotuksen jälkeen onnistuimme saamaan paikat Momofuku Noodle Barista, joka on tällä hetkellä yksi New Yorkin suosituimmista ruokapaikoista. Ja vihdoin pääsimme maistamaan paikan kuuluisaa ramenkeittoa (kuvassa näkyvä nuudelikeitto, kuvattu valitettavasti hieman huonossa valaistuksessa) ja hyvää oli!
Muita suositeltuja ramenravintoloita, joita emme itse ehtineet testaamaan: Ippudo, Hide-Chan Ramen ja Jin Ramen. Myös blogs.villagevoice.com listaa kaupungin 10 parasta ramenpaikkaa.
Myös täältä löydät tietoa kaupungin suosituimmista ramenravintoloista: seriouseats.com
Kiitospäivää vietimme periamerikkalaiseen tyyliin ravintola Hill Countryssä. 45 dollarin hintaan pääsit käsiksi erittäin laajaan ja perinteikkääseen kiitospäiväbuffettiin. Kalkkunaa ja muuta lihaa vuoltiin reilusti paperikääreeseen ja pöytäseurue sai vapaasti hakea muita lisukkeita. Maistoimme kaikkea mitä buffettiin kuului stuffingeista karpalohilloon. En tiedä miten jenkit selviytyvät tästä vuosi toisensa jälkeen ja kun joulukin on niin lähellä... On vain rajallinen määrä ruokaa minkä ihminen pystyy kerralla syömään ja parempi niin.
Thanksgiving day feast Hill Countryn tyyliin.
Ihastuttavan romanttisesti sisustettu West Villagessa sijaitseva italialainen ravintola Rosemary's yllätti mainioilla alkupaloillaan. Talon omatekoinen lämpimänä tarjoiltu mozzarella oli ehkä parasta mozzarellaa, jota olen maistanut ja focaccia vei kielen mennessään. Paikka on melko nuorekas ja ravintolan katolla kasvaa oma yrtti- ja vihannespuutarha keittiön tarpeisiin. Tässä ravintolassa neuvoisin unohtamaan pääruoat ja jälkiruoat sikseen. Tilaisin pöydän täyteen leikkeleitä, juustoja, ihastuttavaa focacciaa ja talon mozzarellaa sekä hyvän pullon italialaista viiniä. Muuta ei tarvita.
Kesäkurpitsalla ja ricottajuustolla päällystetty focaccia.
Mozzarella tehdään itse paikan päällä, kuten suuri osa muistakin tuotteista.
Dean & Deluca on gourmetruoan ja ruokatrendien edelläkävijä New Yorkissa ja kaikkien ruokaharrastajien ehdoton matkakohde kaupungissa. Delikauppa on perustettu vuonna 1977 Giorgio DeLucan ja Joel Deanin toimesta. He halusivat luoda yrityksen, joka tarjoaa asiakkailleen ainutlaatuisia elämyksiä hyvän ruoan ja raaka-aineiden avulla.
Toinen samanlainen ruokaputtiikkiketju on Trader Joe's ja heillä on myös erittäin mielenkiintoinen viinimyymälä.
Amarone oli alennuksessa.
Tuliaisostoksia. Mast Brothers Chocolate on kahden Mastin veljeksen Rickin ja Michaelin luoma suklaapuoti Brooklynissä. He toimivat yhteistyössä mm. Shake Shackin ja Stumptown Coffee Roastersin kanssa ja ovat suunnitelleet kyseisille liikkeille omat nimikko suklaalevyt. Suomalaisen ravintola Postressin entinen omistaja Vesa Parviainen työskentelee nykyisin Mast Brothersilla ja on ollut mukana tekemässä Mast Brothers Family Cookbook-keittokirjaa, joka myös tarttui tuliaisostoksina mukaan.
Jos pidät suklaasta, vieraile Chocolate by the Bald Man-ravintolassa. Listalta voit tilata vaikkapa suklaa suihkulähteen!
Jos pidät intialaisesta ruoasta, suuntaa Murray Hill alueelle (jota kutsutaan joskus leikkisästi Curry Hill-alueeksi, johtuen intialaisten ravintoloiden runsaasta keskittymästä). Testasimme Curry in a Hurry-ravintolan, jossa saimme erinomaista intialaista erinomaiseen hintaan (2 hlöä/alle 20€). Myös U2:n Bono on nähty hakevan intialaista kyseisestä ravintolasta.
Yksi New Yorkin suurimmista ja inspiroivimmista ruokatoreista Chelsea Market jäi tällä kertaa vaille vierailua.
Muita mielenkiintoisia ja vierailemisen arvoisia ravintoloita New Yorkissa, joissa vielä joskus aion vierailla ovat ainakin The Meatball Shop. Italialainen Perla. Argentiinalainen bistro Azul.
Fiinimpää kokemusta hakeville voin ainakin uskaltautua suosittelemaan The NoMad hotellin ravintolaa, jota luotsaa kolmen Michelin-tähden kokki Daniel Hummin. Myös Prune Restaurant on kiinnostava kohde.
Kaakkoisaasialainen ravintola Spice Market.
ABC Carpet& Home liikkeen ABC Kitchen.
Nohossa italialainen ravintola Estela.
I love Buvette.
Soul foodia Harlemissa: Sylvia's.
Hotelli seuraavalle matkalle: ACE Hotel. Täydellinen sijainti Midtownissa ja hotellin alakerrasta löytyy Stumptown Coffee ja naapurista April Bloomfieldin luotsaamat ravintolat The Breslin ja John Dory Oyster Bar. Täydellinen paketti!
Ihastuttava B&B Greenwich Villagessa www.roomstolet.net
Joulukuussa 2013 New Yorkiin avataan pihviravintola Fogo de Chao. Mieheni on ylistänyt kyseistä ravintolaa Miamin matkastaan lähtien, joten käykää ihmeessä testaamassa paikka myös Manhattanilla. 60 dollarin hintaan sisältyy erittäin monipuolinen salaattibaari ja lihaa vuollaan pöytään niin paljon kuin jaksat syödä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti