sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Lehtikaalia, lohta ja uppomuna


Lehtikaali on etenkin Tanskassa ja Saksassa suosittu possun ja ankan kanssa tarjoiltava lisuke. Etelä-Ruotsissa lehtikaalia käytetään lisukkeena joulukinkulle. Kokeilin lehtikaalia paistetun lohen ja uppomunan kera ja kombinaatio osoittautui täydelliseksi. Ohjeestani saat 2 annosta. 

LEHTIKAALI
200g tuoretta lehtikaalia
1 prk= 2,5dl Flora Kuohu 26% (tai muuta ruokakermaa)
1 rkl siirappia
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

UPPOMUNAT
2 luomumunaa (+muutama ylimääräinen harjoitteluun)
reilu 1 litra vettä 
noin 1 rkl etikkaa

noin 100-150g ruodotonta lohifilettä per ruokailija

Pese lehtikaali huolellisesti. Leikkaa esim saksia apuna käyttäen keskellä oleva kova ruoti pois eli ruokaan käytetään ainoastaan tummanvihreät lehdet. Leikkaa samalla lehdet hieman pienemmiksi. Viipaloi sipulit. Lämmitä korkeareunaisessa paistokasarissa oliiviöljy ja kuullota sipuleita hetki. Lisää lehtikaali, kerma, suolaa ja mustapippuria. Anna vetäytyä kasaan samalla sekoittaen ja hauduta yhteensä noin 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi siirappia ja tarvittaessa lisää suolaa. 

Ripottele lohifileiden päälle valmiiksi suolaa ja pippuria. Itse paistan lohifileet sopivan kypsiksi ns. ''6 minuutin-säännön'' mukaan. Eli fileitä paistetaan yhteensä 6 minuuttia. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää tilkka oliiviöljyä. Paista kuumalla pannulla ensin 2 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Käännä palat ja paista 2 minuuttia. Käännä vielä nahkapuoli alaspäin ja paista 2 minuuttia. Lohen voi huoletta jättää kypsyydeltään mediumiksi, koska silloin kala on erityisen mehevää. 


Kiehauta vesi laakeassa kattilassa ja lisää etikka. Riko munat valmiiksi esim pieniin kahvikuppeihin. Tee veteen lusikalla pyörre ja pudota muna nopeasti keskelle pyörrettä läheltä veden pintaa. Keitä noin 2 minuuttia, jolloin keltuainen jää vielä juoksevaksi. Poista muna vedestä reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan. Uppomunia tehdessä osa onnistuu ja osa ei. Ei kannata lannistua. Tätä ruokaa tehdessäni 2 ensimmäistä uppomunaa epäonnistuivat mutta 2 seuraavaa onnistuivat täydellisesti. Eli munia kannattaa varata muutama ylimääräinen harjoitteluun.

Kokoa annokset. Asettele lautaselle lehtikaalia, jonka päälle lohifilee ja uppomuna. Tee munaan pieni viilto keltuaisen kohdalle, niin että se valuu lohen päälle juuri ennen tarjoilua. 

VIINISUOSITUS: chileläinen Anakena Ona Special Reserve Chardonnay Viognier Riesling 2013 14,40€.

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...