tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kööpenhamina

Kööpenhamina on ruokamatkailijan taivas. Kaupunkia tituleerataankin nykyisin yhdeksi maailman kiinnostavimmista kulinaristisista pääkaupungeista. Hintataso on tosin korkea Suomeenkin verrattuna. Kööpenhaminasta löytyy jo useampana vuotena maailman parhaimmaksi valittu ravintola Noma. Michelin Guide on antanut vuonna 2013 yhteensä 15 tähteä 13 eri ravintolalle Kööpenhaminassa. 
Itse emme tällä matkalla Michelin-ravintoloissa vierailleet. Tosin parissakin ravintolassa joissa kävimme, kokki oli työskennellyt aiemmin Nomassa. Erityisesti luomuravintoloiden runsaus ihastutti. Tanskassa ollaankin luomuruuan kulutuksen suhteen suomalaisia ainakin 5 vuotta edellä. Kaupungista löytyy jo muutamia 100% luomuravintoloita. Kööpenhaminaa voin lämpimästi suositella kaikille hyvän ruoan ystäville. 

Matkamme alkoi Kodbyenin alueelta italialaisen ravintola Motherin suositulla sunnuntaibrunssilla. Ravintola Mother on saanut nimensä paikan omaleimaisesta pizzataikinasta ja sen sanotaan olevan kaupungin paras pizzeria. Paikka oli tupaten täynnä vapaapäiväänsä viettävää rennosti pukeutunutta väkeä. Istahdimme vapaaseen pöytään ja ruokaa sai hakea tiskiltä niin paljon ja niin usein kuin jaksoi syödä. Maksamassa käytiin kassalla vasta aivan lopuksi.


Ravintola Motheria ja erityisesti sunnuntaibrunssia voin suositella kaikille italialaisen ruuan ystäville. Tarjolla oli puu-uunissa paistettua pizzaa- punaista ja valkoista. Pastasalaatteja, grillattua munakoisoa, juustoja.. eli oikeastaan laaja valikoima erilaisia herkullisia italialaisia antipastoja. Brunssi maksoi noin 16€/hlö.  

Kodbyen eli Kööpenhaminan 'Meatpacking District' tarjoaa muitakin mahtavia ravintola elämyksiä. Kodbyen on vanha tukkutori- ja teurastamo-alue, joka on nykyisin kuuluisa monista trendikkäistä kahviloistaan ja ravintoloistaan. 




Kodbyens Fiskebar on yksi alueen pioneereista. Perustajana entinen Noman sommelier Anders Selmer. Ravintolassa söin elämäni parhaat fish&chipsit. Vanhaan lihanpakkaamoon perustettu ravintola hurmasi erittäin rustiikkisella tyylillään ja erityisesti ravintolan keskeltä löytyvä sylinterimäinen akvaario jäi mieleen. Erinomainen kalaravintola ja myös viinilista ihastutti.


Talon leipä.








Ravintola PatePate löytyy myös Kodbyenin alueelta. Eksyimme ravintolaan ensimmäisen kerran oikeastaan sattumalta. Tarkoituksena oli mennä naapurissa toimivaan luomuravintolaan Bio Mioon, joka olikin siltä illalta jo sulkenut ovensa. Onnenkantamoisena löytyi tämä uusi lempiravintolani, jossa ruoka on oikeasti niin hyvää, että alkaa itkettää. 



                                                Kananpoikaa, villiparsaa ja parmesaania.



                     Häränposkea punaviinikastikkeessa. 



  Erinomainen lounasmunakas.




 ..ja ehdottomasti parasta koskaan maistamaani mantelikakkua! Niin hyvää, että sen vuoksi tulimme ravintolaan vielä toistekin lounaalle.  Tätä ei voi kuin suositella.


Kööpenhaminan parhaat smörrebrödit eli tanskalaiset voileivät löydät Aamansilta. Itse pistäydyimme ravintolan deli-puolella helteisenä kesäpäivänä, ostimme smörrebrödit mukaan ja söimme ne läheisessä puistossa piknik-tyyliin luomu raparperi-limonadin kera.



Suosikkini oli ehdottomasti kuvassa vasemmalla alhaalla oleva tartar-leipä. Ihanan tuoreita raaka-aineita paikan päällä hapanjuureen leivotun ruisleivän päällä ja kaikki itse käsin tehtyä. Lista vaihtuu sesongin mukaan. 
Paikan suosiosta kertoo jotain myös se, että New Yorkin Tribecassa on juuri avattu Aamans/Copenhagen ja ravintolan avajaisiin osallistuivat itse Tanskan kruununprinssi ja -prinsessa.

Perinteistä tanskalaista lounasta etsiville suosittelen ravintola Schonnemannia. Vuodesta 1877 tanskalaisia palvellut ravintola toimii edelleen samoissa tiloissa aivan Kööpenhaminan keskustan tuntumassa. Paikka on niin suosittu, että pöytävaraus on ehdottomasti tehtävä etukäteen. Listalta löydät yli 100 smörrebröd-vaihtoehtoa. Täällä ei kannata käydä kiireellä. Lounaan ohessa maistellaan aquavitia eli paikallista snapsia, joka toimii varsin mukavasti ainakin maistamamme sillivoileivän kanssa. Ja ajatuksenahan on syödä ainakin kaksi voileipää..
Paikan naistenhuoneen seinälle oli hauskasti kerätty eri lehdistä ravintola-arvosteluja.  Löytyi myös kuva puoliksi tanskalaisesta näyttelijästä Scarlett Johanssonista ja hänen sitaattinsa, joka kiteyttää mielestäni hyvin koko ravintolan ajatuksen: ''Tanskalaiset ovat maailman onnekkain kansa, koska heillä on niin suuri valikoima smörrebrödiä''.




Perinteinen sillileipä.


Tartarleipä.


Lohi-pinaattileipä uppomunalla.

Nyhavnin satama-alueelta löytyy paljon erilaisia ja eritasoisia kalaravintoloita. Oma valintamme oli Nyhavns Faergekron (kuvassa keskellä oleva sininen rakennus) sillibuffet, joka osoittautui kerrassaan mainioksi lounaspaikaksi. 








Jos et tykkää sillistä niin tämä ei ole sinua varten. Tosin ravintolan listalta löytyy myös mm erittäin herkullisen näköisiä hampurilaisia, joita emme itse ehtineet maistamaan. Lämpimänä kesäpäivänä lounas sataman vierellä istuskellen, mikäs sen parempaa. 



Jäätelöstä pitäville voisin suositella kahta eri paikkaa.

Siciliansk Is löytyy Vesterbron alueelta melko läheltä rautatieasemaa ja sieltä saa miltei yhtä hyvää gelatoa kuin Italian parhaista gelaterioista. Ilmeisesti he ovat nykyisin laajentaneet toiseenkin puotiin Christianshavnissa.

Toinen mainitsemisen arvoinen paikka on pieni jäätelöpuikkopuoti HVIIDs.  Käsin tehtyjä todella suloisia mehujäätelöpuikkoja jokaiseen makuun eikä hintakaan päätä huimannut.



Kahvila Granolan sisustus henkii ranskalaisuutta. Hintataso on tosin hieman korkea. Paikan aamupalaa ja brunssia on kehuttu, näitä emme itse ehtineet testaamaan. 






Ruokamatkamme huipentui illalliseen ravintolassa Manfreds&Vin. Ravintola Relaen, joka valittiin Kööpenhaminan parhaaksi uudeksi ravintolaksi vuonna 2011, omistajat ovat avanneet kadun toiselle puolelle hieman rennomman version. Kahdestaan ruokaileville suosittelen valitsemaan 'chef's menun'. Näin pääset maistelemaan yhteensä 7 eri ruokalajia. Ravintolassa on myös ainutlaatuinen luomuviinilista. 


Paikan omistaja ja kokki Mr. Puglisi on työskennellyt ensin Nomassa. Relae ravintolalle on myönnetty Michelin tähti. Manfreds&Vin tarjoaa hauskanpitoa ja sielukasta ruokaa kohtuurahalla. Illalliseen kuului mm. villiyrttisalaattia, grillattua purjoa etikkakananmunasalaatilla, punajuuri-tartar, pork belly-tonnato.. Herkullinen kokonaisuus ja paljon uusia makuja puhumattakaan erinomaisista viineistä.

Mainitsemisen arvoisia paikkoja Kööpenhaminassa ovat ehdottomasti myös Torvehallerne eli kauppahallialue aivan keskustan tuntumassa. 




Alue sisältää kaksi erillista kauppahallia, jotka on rakennettu muutama vuosi sitten aukiolle, joka on ollut aiemmin huumekauppiaiden suosimaa aluetta. Hieno esimerkki maan uudiskäytöstä. Halleissa ja niiden ympärillä on yhteensä vajaa 100 myyntipistettä ja huikea tarjonta. Täältä on helppo löytää esimerkiksi piknik-eväät, jotka voi nauttia viereisessä puistossa. 
Päädyimme pihalle rakennettuun suloiseen pieneen Cava-baariin ja omistaja ei ollut moksiskaan, vaikka toimme omat mansikat mukanamme kuohuviinin seuraksi.

Ei kööpenhaminan reissua ilman tanskalaista viineriä. Paras mansikkaviineri löytyi Andersenin leipomosta. 




Lagkagehuset tarjoaa myös ihania leivonnaisia ja leipää ja heillä on useita myymälöitä ympäri Kööpenhaminaa. Myös lentokentällä, josta ostin herkullisen tuliaisleivän kotimatkalla.

Hotellimme Axel Guldsmeden sijaitsi erittäin hyvällä paikalla rautatieaseman vieressä lähellä Kodbyenin aluetta. Hotelli on luomuhotelli, jossa on myös spa-osasto. Kaikki kosmetiikkatuotteet ovat myös luomua. Erittäin viihtyisä hotelli, jonne voisin ehdottomasti tulla uudelleen. Yksi kohokohdista oli vuokrata hotellista polkupyörät, joilla kiertelimem päivän ympäri Kööpenhaminaa. Hotellissa oli myös erittäin tunnelmallinen takapiha sopien vaikka luomuviinien maisteluun.



Monta varmasti hyvää ravintolaa jäi vielä testaamatta. Mm Bio Mio, Relae, Geist, Cocks&Cows, Bof&Ost, Fishmarket ja Pastis Bitro jäivät kiinnostamaan. 

Keskustassa Rundetårnin (yksi Kööpenhaminan suusituimmista turistinähtävyyksistä) juurella luomuhodareita myyvä kärry Dop jäi myös testaamatta.  

Kalaset cafen pannukakkuja ja brunssia olen kuullut kehuttavan. 

Paikallisten suosima kahvilaketju Ricco's Coffee Bar.  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...