lauantai 27. syyskuuta 2014

Postresin saaristolaisleipä


Olen tehnyt saaristolaisleipää hensinkiläisen ravintola Postresin ohjeella lukemattomia kertoja. Ohje on niin yksinkertaisen hyvä, että pakko jakaa se nyt myös täällä blogin puolella. Leipää tehdessä ei välttämättä tarvitse edes liata käsiään, sillä taikina sekoittuu kätevästi vaikka lusikalla. Käsittämättömän herkullista Michelin-tähdelläkin palkitun ravintolan ohjeella leivottua saaristolaisleipää.

2 vuokaleipää

7 dl piimää
1 paketti hiivaa
2 dl tummaa siirappia
2 dl kaljamallasta
2 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

lisäksi noin ½ dl siirappia leipien voiteluun  
nokare voita tai margariinia vuokien voiteluun

1. Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi mikrossa. Varo kuumentamasta liian nopeasti, koska silloin piimä juoksettuu. Sekoita lämpimän piimän joukkoon hiiva ja siirappi.  Lisää joukkoon loput kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi esimerkiksi lusikalla. 
Voitele kaksi leipävuokaa voilla tai margariinilla ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 1 tunti. 

2. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paista leipiä uunin keskitasolla 30 minuuttia. Ota leivät uunista ja voitele pinta siirapilla. Laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 30 minuuttia. Anna jäähtyä paistamisen jälkeen hetki ja kumoa leipä vuoasta. Omasta mielestäni maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Säilytä leipiä jääkaapissa.


6 kommenttia:

  1. Teen useinn eri liemeen, piimäänkin. Minen tajua, miksi maistuu aina hiivalta tai liekö vika maltaiden maistamisessa. Joku liian pistävä maku ja haju.

    VastaaPoista
  2. Kokeilin saaaristolaisleipää appelsiinimehuun, en vielä ole maistanut. gluteenittoman tein piimään ja olen sitä maistanut, aivan mielettömän hyvää. Vielä kun graavilohi maustuu ja valmistuu, niin vie kielen mennessään.

    VastaaPoista
  3. Täytyy tällä ohjeella kokeilla <3

    VastaaPoista
  4. Tosi hyvää, mutta parin kokeilun jälkeen jää edelleen taikinaisen tahmeaksi, mikähän vikana? Se, että jätin jäähtymään vuokaan?..- Saara

    VastaaPoista
  5. Viimevuonna tein näitä koko perheelle ja ystäville. Aivan sairaan hyvää.Kiitos ohjeesta. Joulun ekat jälleen uunissa.

    VastaaPoista
  6. Minulle kävi kuin edelliselle kommentoijalle Saaralle. Taikina oli tekovaiheessa jo huomattavasti löysempää kuin muissa saaristolaisleipäresepteissä ja kohotus- ja paistoaika epäilyttivät. Paistoin leipiä 10 min yli ohjeajan ja otin ne uunista, leivät jäivät vaaleiksi ja hyvin pehmeiksi, makua tuova paahtuminen pinnoilla ei ollut ehtinyt edes alkaa. Mittasin jopa uunini lämpötilan epäillen, että jokin vastuksista oli mennyt mutta ei, oli ihan oikein. Olisi pitänyt uskoa intuitiota ja paistaa leipiä esim. ensin alatasolla tunnin ja pintasivelyn jälkeen vielä vähintään puoli tuntia. Postresissahan leivät olivat minikokoisia, olisiko paistoaika siitä peräisin tai ehkä onnistuu noilla ajoilla ja lämpötiloilla käyttäen (ravintolatasoista) kiertoilmauunia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...