lauantai 7. joulukuuta 2013

Karpalomarenki


Marenki on valmistettu Jamie Oliverin reseptin mukaan. Täytteet kehittelin tällä kertaa itse. Pakastimessa sattui olemaan pussillinen karpaloita ja paahdettuja mantelilastuja jäi yli joulupuuron valmistuksesta. Marsalaviinissä on mielestäni ihanan mausteinen jouluun sopiva maku. Kyseinen tarjottava sai ihastusta aikaan itsenäisyyspäivän kahvipöydässä. Helppo jälkiruoka vaikka joulupöytään. Käytä marengin tekemiseen puhtaita ja kuivia välineitä ja ehdottomasti tavallista vaaleaa kidesokeria.

MARENKI
4 munanvalkuaista
200g (=2,4 dl) sokeria

TÄYTTEEKSI
noin 1 dl karpaloita
noin 1 dl paahdettuja mantelilastuja
karpalokastiketta (esim. Villiaromi)
2 dl kermavaahtoa
1 prk (=250g) mascarponejuustoa
2 rkl Marsalaviiniä
sokeria

Tee ensin marenki. Erottele valkuaiset huolella ja siirrä ehdottoman kuivaan ja puhtaaseen astiaan. Vatkaa vaahdoksi, kunnes vaahto pysyy astiassa vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Jatka vatkaamista vielä noin 10 minuuttia ja lisää sinä aikana sokeri pienissä erissä. Valmiin marengin tulee olla kiiltävää ja samettisen pehmeää. Jos se on vaahtomaista, jatka vatkaamista vielä hetki. Kaada marenki leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tasoita lusikalla haluamasi kokoiseksi levyksi. Pinta saa jäädä hyvin epätasaiseksi. Paista 150 asteisessa uunissa 1 tunti. Anna jäähtyä.
Vatkaa kermavaahto ja lisää siihen hieman sokeria, mascarponejuusto ja marsalaviini. Sekoita. Paahda mantelilastuihin kuivalla ja kuumalla pannulla kauniin vaaleanruskea väri. Jos käytät jäisiä karpaloita, anna niiden sulaa hetki. 
Asettele hyvin jäähtyneen marenkilevyn päälle kermavaahtoa sinne tänne. Lisää karpalokastiketta, mantelilastut jas karpalot.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...