keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Tiramisú


Tiramisún tulee olla mielestäni vahvan ja jopa aavistuksen verran kitkerän makuista. Kitkeryyttä saa ainakin käyttämällä tummaa ja makeuttamatonta kaakaojauhetta. Sana tiramisú koostuu Basta!-keittokirjan tietojen mukaan kolmesta eri sanasta: tira mi sú ja tarkoittaa ''nosta minut ylös''. Tässä oma versioni kuuluisasta jälkiruoasta. Itse en ole koskaan heittänyt kananmunan valkuaisia pois vaan lisään ne joukkoon marengin muodossa. Näin saat lisää ilmavuutta ja keveyttä, sillä ollaan rehellisiä; tiramisú ei todellakaan ole sieltä kevyimmästä päästä olevia jälkiruokia. Reseptejä on varmaankin olemassa satoja. Mielestäni oma versio toimii erinomaisesti. Itse käytän pohjan kostuttamiseen italialaista Disaronno mantelilikööriä. Voit käyttää myös esimerkiksi rommia, brandya, kirsikkalikööriä tai jopa punaisen värin antavaa alchermes-likööriä.

POHJA
savoyardikeksejä/ladyfingers-keksejä (esim. Matilde Vicenzin Vicenzovo)
1 pieni pullo (=50ml=½ dl) Disaronno mantelilikööriä tai muuta mantelilikööriä
½ dl vahvaa jäähtynyttä kahvia
1 patukka Fazerin tummaa suklaata (á 37g) tai muuta tummaa suklaata
tummaa makeuttamatonta kaakaojauhetta (esim Fazer)

TÄYTE
2 munaa
½ dl tummaa muscovadosokeria
2-3 rkl kidesokeria
1 prk (=250g) mascarponejuustoa
1/4 dl marsalaviiniä
1 prk (=2,5 dl) Flora Kuohu 26% tai muuta kermaa

PINNALLE
tummaa makeuttamatonta kaakaojauhetta (esim Fazer)

Tarvitset noin 35x22 cm kokoisen matalan tarjoilukulhon tai vuoan. Matala uunipeltikin käy hyvin. Keitä kahvi ja anna sen jäähtyä. Sekoita mantelilikööri kahvin joukkoon. Asettele keksit vierekkäin astian pohjalle tiiviisti. Valuta kahvilikööriseos keksien päälle. Ne imevät kaiken nesteen pesusienen tapaan. Laita tarvittaessa suklaa hetkeksi kylmään ja hakkaa se pieneksi muruksi. Ripottele suklaamurut ja siivilöi kaakaojauhetta keksien päälle niin, että pinta peittyy.
Ota esiin 3 puhdasta sekoituskulhoa. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Lisää kolmanteen kulhoon kerma. Vaahdota ensin valkuaiset marenkivaahdoksi ja lisää joukkoon 2-3 rkl tavallista valkeaa kidesokeria. Lisää keltuaisten joukkoon muscovadosokeri ja vaahdota vaaleanruskeaksi vaahdoksi. Lisää mascarponejuusto ja marsalaviini ja sekoita vielä tasaiseksi. Älä vatkaa liikaa. Vaahdota vielä kerma.
Sekoita ensin kermavaahto ja mascarponevaahto keskenään ja lisää lopuksi nostelleen marenkivaahto joukkoon. Kaada tasaiseksi kerrokseksi keksien päälle vuokaa. Anna levätä jääkaapissa mielellään yön yli seuraavaan päivään. Pohjassa oleva alkoholi voi maistua liian voimakkaalle mikäli tarjoilet tiramisún liian aikaisin. Maut tasoittuvat hienosti kun annat tiramisún levätä seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua siivilöi reilu kerros kaakaojauhetta pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...