torstai 20. maaliskuuta 2014

Helsinki

Matkustimme maaliskuun alussa pääkaupunkiin etsimään hyvää ruokaa. Suurin odotuksin varasimme pöydän suositusta ravintolasta ja suuntasimme lounaalle paikkaan, jonka kerrotaan myyvän kaupungin ja ehkä koko Suomen parhaita hampurilaisia. Näistä on lehdissä kirjoitettu jo useaan otteeseen. Ruoka oli kuitenkin tällä kertaa osittainen pettymys ja voin todeta syöneeni viime aikoina paremmin omassa kotikaupungissani. Parasta antia olivat uudet kahvilatuttavuudet. Mutta en suostu vielä luovuttamaan. Uskon vakaasti, että paras anti on vielä edessäpäin ja löytämättä. Helsingissä kiinnostaa parhaillaan uusien kahviloiden ja pikaruokapaikkojen runsaus. Lupaan tulla vielä testaamaan Kaartin Hodarit&Hummerit, Dönerin kebabit, Street Gastron voileivät ja Tortilla Housen. Kahvitella Sävyssä ja Helsingin kahvipaahtimossa. Tuo kolea ja sateinen viikonloppu maaliskuun alussa vain ei ollut tehty tällaista kulinarismia varten. Jään odottamaan parempia kelejä.  

Mikäli eksyt Helsinkiin tulevana viikonloppuna kannattaa osallistua Streat Helsinki EATS- tapahtumaan, jossa Helsingin ydinkeskustan torikorttelit täyttyvät ruokarekoista, kärryistä ja ruokakojuista lauantaina 22.3.2014 klo 11-19.

Kuvassa ylhäällä ruokalehtien ja -kriitikoiden ylistämä ja Suomen parhaaksikin tituleerattu Rosburger eli Hietalahden kauppahallin lihakauppa Roslundin oma luomus. Liha jauhetaan itse paikan päällä ja pihvit paistetaan hiiligrillissä asiakkaan silmien alla. Väliin coleslaw'ta ja suolakurkkua. Kaikki ihanuus mehevän briossisämpylän välissä tarjoiltuna. Kuulostaa hyvältä. Valitettavasti jotain jäi uupumaan. Pihviin piti lisätä itse reilusti suolaa ja sämpylä oli kuiva. Ihan hyvä perusburgeri sinänsä, mutta en todellakaan ymmärrä sen aikaansaamaa hypetystä. Tämä ei ole se hampurilainen, jonka vuoksi olet valmis ostamaan lentolipun Atlantin ylitse. Tällaisia tehdään meillä saaressa kesämökillä. Ehkä vähän parempiakin.
Rosburger á 12,50€.


 Ravintola Räkanin katkaravut tarjoiltiin puulaatikosta. Annoksen hinta 16€ oli mielestäni liikaa. Mausta puuttui paljonkin ja jäin miettimään, olivatko ravut oikeasti niin tuoreita. Kannattaa kokeilla muita herkullisen näköisiä annoksia, esim. toast skagen hintaan 9€. Paikka löytyy Hietalahden kauppahallista.


 Ihastuttava cupcake-kahvila Cafe Kuppi& Muffini Kalevankadulla pelasti päivän. Paras vadelmasuklaa kuppikakku ikinä! 


Kahvilassa on runsas valikoima erilaisia kuppikakkuja, runsaita voileipiä ja patonkeja. Tarjolla myös smoothiet, salaatit ja päivän keitto. Erinomainen lounaspaikka. 


Ruotsalainen kahvipaahtimo Johan&Nyström aloitti pohjoismaisen kahvirevoluution vuonna 2004. Vierailimme heidän konseptiputiikissaan Katajanokalla. Fokus on kahvin alkuperässä. Paahtimo ostaa itse pavut suoraan viljelijöiltä, joten laatu pavusta kuppiin on taattu. Samalla pääsee toteutumaan myös reilun kaupan periaate. Konseptiputiikissa myydään kahvia, teetä sekä kaikkea kahvin ja teen valmistukseen liittyvää. Kesällä käytössä on parikymmentäpaikkainen terassi. Erilaisten raakakakkujen runsaus ihastutti ja paikassa tarjoillaankin myös raakabrunsseja.


Lattet olivat erinomaisia ja lehtikaaliraakakakku myös hyvää ja taatusti hieman erilaista. Lohipinaattipiiras oli myös herkullinen. 


Ravintola Murun pikkuveljen Pastiksen on kuvattu olevan ''ranskalaisempaa kuin Ranskassa''.  Varasimme pöydän hyvissä ajoin (viikonlopuille suositellaan pöytävarausta tehtäväksi jopa 3 kuukautta aiemmin) ja luonnollisesti odotukset olivat korkealla. Alkupalana tarjoiltu charcuterie lajitelma á la Pastis ja karitsan tartarpihvi olivat erinomaisia.  Currylla maustetut simpukat olivat osittain hiekkaisia ja maku varsin vaisu. Vasikanposki oli sitkeää ja maa-artisokkapyreen kera tarjoiltu kateenkorva ''ihan hyvä''. Odotin Pastikselta tajunnanräjäyttävää ruokakokemusta sitä kuitenkaan saamatta. Tarjoilijan suosittelemat viinit olivat hänen itsensä lempiviinejä ja meillä on ilmeisesti melkoisen erilainen viinimaku. 


Suolakaramelli créme brulée.


Ravintola Savoyn keittiömestarin Kari Aihisen uusi italialainen ravintola Presto Eteläesplanadilla oli ehdottomasti testattava. Kävimme Prestossa lounaalla. Ravintolassa on erikseen mozzarellabaari, prosecco lounge, deli- ja kirjakauppa sekä caffe bar. Meitä kiinnosti erityisesti mozzarellabaari, koska olimme Italian matkoilla ihastuneet kyseiseen konseptiin. Pyysimme tarjoilijalta pääsyä mozzarellabaariin ja meidät istutettiin tiskin viereen, jossa luki mozzarella bar. Pian tuli toinen tarjoilija lounaslistojen kera. Mozzarellat olivat kuulemma loppu ja niitä oli tilattu Italiasta lisää. Tarjolla oli pelkästään lounaslista. Jäimme hölmöinä tuijottamaan tiskille. Kysymykseen mitä oli tiskin takana näkyvässä mozzarellabaarissa saimme vain tylyn olankohautuksen. Nämä mozzarellat eivät ilmeisesti olleet tarkoitettu syötäviksi? Delikauppa tarkoitti hyllyillä olevia tuotteita, joita sai toki ostaa mukaankin mutta tuotteita ei päässyt itse tutkimaan. Kirjakauppa jäi minulle mysteeriksi, sillä en nähnyt ravintolassa ainuttakaan keittokirjaa. Ravintolasta jäi vaikutelma, että konseptit ovat vielä jokseenkin sekaisin ja edes tarjoilijat eivät kunnolla tietäneet mitä mozzarellabaari pitää sisällään. Positiivista olivat erinomaiset italialaiset viinit.


Mystinen mozzarellabaari. 


Pizza, joka oli mielestäni enemmän bruchetta. 


Puulaudoilta tarjoiltu italialainen antipasto ja bresaolaa. Niin uutta, että puulaudan maistoi.


Tapasravintola Bar Teos Runeberginkadulla ei petä koskaan. Hienot seinämaalaukset ovat ravintolan erikoisuus. Tapaksia voit tilata listalta yksittäisinä tai ottaa kokonaisen tapas-menun. Paikasta saa erinomaista sangriaa ja viinilista on myös hyvä ja erittäin kohtuuhintainen.


Tapakset á 2,95€/kpl.

8 kommenttia:

  1. Hyvä kooste! Helsinki on kyllä mainio paikka herkutella :) Mutta on teillä Kuopiossakin ainakin yksi meille tuttu, hyvä ruokapaikka, Musta Lammas!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista :) Musta Lammas on kyllä tällä hetkellä yksi lempiravintoloistani. Toivottavasti seuraavalla Helsingin reissulla löytyy lisää uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MInua kiinnostaa sellainen paikka kuin Lusikka, joka sijaitsee Kampissa. Sinne aiomme seuraavalla Helsingin reissulla, huomenna menemme Juureen. Meillä oli muuten teidän kanssanne vähän samankaltaiset kokemukset Pastiksesta viime kuussa. Täällä Jyväskylässä odotamme keväällä aukeavaa Ravintola Harmoonia, josko se toisi vähän eloa ravintolamaailmaan tässä paikassa. :)

      Poista
  3. Lusikka vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, en ole siitä kuullutkaan. Jyväskylässä olisi tarkoitus käydä joku viikonloppu keväällä, missä siellä kannattaa syödä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä erää tohdin ilomielin suositella Kissanviiksiä ja Pöllöwaaria. Figaroa vähän varauksella. Ja kun se Harmooni aukeaa, se koitetaan päästä testaamaan mitä pikimmin;)

      Mitä paikkoja Kuopiosta suosittelisit Mustaan Lampaan lisäksi? Os? Sen konsepti vaikuttaa nettisivujen mukaan hieman sekavalta.

      Poista
  4. Suosittelun arvoisia ovat ehdottomasti Urban ja Trattoria Sorrento. Kummisedästä saa hyvät pihvit. Muikkuravintola Sampo on yksi Kuopion klassikoista. Os muutti uusiin tiloihin ja konsepti muuttui täysin. Kesään mennessä heidän on tarkoitus olla 100% lähiruokaravintola. Osin ruoka on viime aikoina ollut hyvin vaihtelevaa. Toivon kovasti, että he petraavat jatkossa, koska Osissa olisi potentiaalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, laitan ne muistiin. Alunperin meidän piti tänään olla Kuopiossa, kun Eläkeläiset heittää keikan Kuopion kaupunginorkesterin kanssa :D Mutta kun ei oikein löytynyt illallispaikkaa, johon olisi ehtinyt/päässyt sopimaan konsertin kanssa, niin mennäänkin sitten huomenna, kun samainen kokoonpano esiintyy Helsingissä Kulttuuritalolla.

      Poista
  5. Hauskaa keikkaa ja ihania makunautintoja Jared Leton lempiravintolassa Juuressa :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...