keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Bryssel


Brysseliä pidetään yleisesti harmaana ja kolkkona EU-pääkapunkina, mutta se pitää sisällään myös paljon mielenkiintoista nähtävää ja erinomaisia ravintoloita. Brysselin keskusaukio Grand Place on näkemisen arvoinen ja sen ympäriltä löytyy paljon kahviloita ja paikkoja joissa voi mm. maistella belgialaisia oluita. Belgia onkin olutmaa ja olutmerkkejä löytyy satoja. Eri oluisiin voi tutustua mm. olut-tastingin avulla.  
Kivenheiton päässä keskusaukiolta sijaitsee kaupungin kuuluisin nähtävyys, Manneken Pis (pieni pissaava poika). Vanhasta kaupungista löytyy tunnelmallisia pikkukujia ja simpukkaravintoloita. Brysselin erikoisherkku onkin ''moules et frites'' eli simpukoita ja ranskalaisia perunoita. Toinen suosittu kalaruoka on voissa paistettu meriantura ''sole meuniére''. Turistialueiden ulkopuolella valitettavan harvoista ravintoloista löytyy englanninkielinen menu.

Noordzee/Mer du Nord on paikallinen kalaravintola. Kalakaupan yhteyteen on perustettu gourmet-kalaruokaa tarjoileva ulkoilma-ravintola. Istumapaikkoja ei ole. Ruokailu tapahtuu suoraan tiskiltä tai pieniltä pöydiltä, joita on ravintolan edessä muutamia. Kävimme täällä lounaalla ja en ole koskaan saanut niin hyvää ja niin tuoretta tonnikalaa! Kalat ja äyriäiset ovatkin kaikki erittäin tuoreita, sillä ravintolan raaka-aineet tulevat suoraan viereisestä kalakaupasta. Annokset 4-11€/kpl ja lasi shamppanjaa 5€. Alkuperäinen ravintola löytyy läheltä Sainte Catherinen metroasemaa. Kaupunkiin on perustettu myös toinen kalaravintola, joka tarjoaa mm. gourmet-voileipiä ja se löytyy Rue du Luxenbourg-kadulta hieman keskustan ulkopuolelta.


Brysselin paras vohveli löytyy Maison Dandoy bisquiteriasta eli kekseihin erikoistuneesta kaupasta, joka on toiminut vuodesta 1829 saakka. Myymälöitä on kaupungissa useita mutta vohveleita saa vain keskusaukion lähellä olevasta Maison Dandoy Tearoomista.


Liege-vohveli tomusokerilla. Muuta ei tarvita.Brysselistä kannattaa hankkia kotiinviemisiksi ehdottomasti belgialaista suklaata. Suklaapuoteja on keskusaukion lähettyvillä runsaasti. Itse ihastuin kuvassa alhaalla olevaan Mathilde-puotiin, josta saa mm. ihanaa spekuloos-suklaata (piparkakun makuista suklaata).


Pierre Marcolini on Brysselissä erityisen suosittu suklaantekijä. Paikasta saa myös erinomaisia macaronseja. Heidän lippulaivamyymälänsä sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella Place du Grand Sablonilla ja on vierailun arvoinen paikka. Kaksikerroksisen myymälän seinät on maalattu kokonaan mustiksi ja suklaa on esillä taideteosten tavoin. Samalla aukiolla sijaitsee myös vuodesta 1910 saakka toiminut leivoskahvila ja konditoria Wittamer, joka toimittaa suklaata Belgian kuninkaallisille. Oiva lounas- tai kahvipaikka jos etsit hieman fiinimpää kokemusta. Kuninkaallisesta kytköksestä kertoo mm. maitokahvin hinta 6€.

Simpukoita söimme tällä kertaa ravintola Le Chat Noirissa, jonka nimi tarkoittaa mustaa kissaa. Simpukat olivat erinomaisia, mutta paikallinen tuttavamme kertoi ravintolan laadun viime vuosina heikentyneen.


Kuvassa ''moules et frites'' eli simpukoita ja ranskalaisia perunoita. 


Le Pain Quotidien on ihastuttava kahvila-leipomoketju, josta saa erinomaisen aamiaisen tai lounaan. 


Jugend-tyyliin sisustettu italialainen ravintola La Buca di Bacco Schaerbeekin kaupunginosassa teki vaikutuksen. En tiedä oliko se palatsimainen sisustus vai jokseenkin päihtyneen oloinen hörsyvä tarjoilijatar, mikä sekoitti päämme. Italialainen ruoka oli saanut mielestäni vaikutteita Belgiasta ja Ranskasta, joten täysin autenttinen italialainen kokemus ei ollut. Tryffeliä vuoltiin annosten päälle niin runsaasti, että asiakas ei voinut muuta kuin olla tyytyväinen. Kadun toiselta puolelta löytyy saman omistajan toinen ravintola.


Alkuruokana tryffelisoufflé, vitello tonnato ja tonnikala tartar.


Tryffeliraviolit.


Haudutettua kampasimpukkaa ja katkarapu-parsarisottoa.


Jälkiruoaksi erinomaista limoncello-sorbettia.


Marokkolainen ravintola Le Palais Des Délices Schaerbeekin kaupunginosassa oli myös hieno kokemus, sillä en ollut koskaan käynyt marokkolaisessa ravintolassa aiemmin. Paikan erikoisuus olivat marokkolaiset jälkiruoat (kuvassa alhaalla). Minttu-tabouleh.


Alkuruoaksi katkarapu-tagine. Kanapiiraan päällä oli tomusokeria. 


Pääruoaksi ihastuttavan raikas sitruunainen kanatagine. 


Lammastagine neljän eri hedelmän kera. 


Naudanlihatagine.

Suosittu lounaspaikka Le Perroquet jäi meltä tällä matkalla testaamatta. Paikan erikoisuus ovat täytetyt pitaleivät. 

Tuttavamme Brysselissä suosittelee lisäksi seuraavia paikkoja: italialainen kirjakauppa ja viinibaari Piola.libri tarjoaa myös kevyttä syötävää. 

Näyttävästi sisustettu brasserie La Quincaillerie toimii entisen rautakaupan tiloissa.  

Ravintola La Manufacture toimii puolestaan entisen nahkatehtaan tiloissa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...