keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Lihapullat uunissa


Mielestäni parhaat lihapullat tehdään lampaan jauhelihasta. Kotimainen lampaanliha onkin parhaimmillaan syksyisin. Ohjeeseen käytin paikallisen Satulamäen lammastilan vasta jauhettua karitsan jauhelihaa. Maukkaampia lihapullia voi tuskin ollakaan! Tuoreen rosmariinin kera uunissa haudutetut perunalohkot ja tsatsiki kruunaavat annoksen.

LIHAPULLATAIKINA
400g lampaan jauhelihaa
noin 1/4 dl korppujauhoja
½ pussia Maggi lihapulla-mix  aineksia
1 muna
tuoreita yrttejä (itse käytin ohjeeseen timjamia ja rosmariinia noin reilun ruokalusikallisen molempia, myös minttu sopii erinomaisesti lampaan mausteeksi)
2 rkl kapriksia
suolaa
mustapippuria myllystä

UUNIPERUNAT 
vajaa 1kg kiinteämaltoisia perunoita (esim van gogh)
5-6 pientä punasipulia
noin 10 valkosipulinkynttä kuorineen
rosmariinia
yrtti viinietikkaa (esim Pentik)
hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

TSATSIKI
1 prk (200g) turkkilaista jugurttia (esim Juustoportti) tai kreikkalaista jugurttia (esim Valio)
noin 1/3 tuorekurkkua
suolaa
mustapippuria myllystä
hyvää oliiviöljyä
(lehtipersiljaa tai minttua)

LISÄKSI TARJOILUUN
mustia kalamataoliiveja

Vaihe 1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee tsatsiki jääkaappiin maustumaan. Hienonna kurkku mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja siirrä kulhoon. Lisää joukkoon suolaa ja mustapippuria. Lisää joukkoon jugurtti ja halutessasi pari ruokalusikallista hienonnettua lehtipersiljaa tai minttua. Tsatsikin voit toki tehdä ilman yrttejäkin. Lisää kulhoon noin pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja sekoita ainekset keskenään. Siirrä jääkaappiin maustumaan. 
Sekoita lihapullataikina. Kaada jauheliha sekoituskulhoon, riko joukkoon muna. Hienonna kaprikset silpuksi ja lisää jauhelihan joukkoon. Lisää vielä Maggi lihapulla ainekset, korppujauhot, mausteet ja sekoita hyvin. Siirrä myös lihapullataikina jääkaappiin hetkeksi turpoamaan. 
Pese perunat huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Lohko perunat. Pilko punasipulit karheasti lohkoiksi. Siirrä peruna- ja sipulilohkot, kokonaiset valkosipulinkynnet kuorineen ja rosmariininoksat uunipellille. Pirskota päälle yrtti viinietikkaa noin 2-3 rkl verran sekä reilusti hyvää oliiviöljyä, lisää suolaa ja mustapippuria. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. 


                                                                           Vaihe 1.

Vaihe 2. Muotoile lihapullat käsin. Voit kastella kädet välillä kylmällä vedellä, jotta taikina ei tarttuisi käsiin kiinni.  Lisää pullat pannulle perunoiden joukkoon. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. 

                                                                            Vaihe 2. 



                                                                             Vaihe 3.

Vaihe 3. Lopputuloksena maukas lihapullapannu. Kokoa annokset lautaselle. Lisää joukkoon tsatsikia ja viimeistele kalamataoliiveilla. 

Lihapullien seurana maistuu italialainen punaviini Ruffino Chianti 2012 9,99€

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...