tiistai 12. marraskuuta 2013

Lammasborssi



Lampaasta saa erittäin maukasta borssikeittoa. Käytin ohjeeseen kilon verran Satulamäen lammastilan lampaan lapa-keittolihoja. Ohjeesta saat noin 4 litraa keittoa eli ohje on aika reilun kokoinen. Keiton maku vain paranee seuraavina päivinä, joten älä arastele tehdä sitä kerralla suurempaa määrää. Keiton kanssa tarjoillaan tietenkin smetanaa.

vaihe 1.

1 kg lampaan lapaa/muuta keittolihaa luineen
2 keltasipulia
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
2 laakerinlehteä
noin 10 kokonaista mustaa maustepippuria
suolaa
noin 2 litraa vettä

vaihe 2.

2 isoa punasipulia
4 porkkanaa
vajaa 1 kg (=noin 5 kpl isoja raakoja punajuuria)
noin ½ kg pala kaalia
4 lehtisellerin vartta
4 rkl riistafondia
1/4 dl punaviinietikkaa
noin 1 rkl timjamia (kuivattuna)
noin ½ rkl rosmariinia (kuivattuna)
mustapippuria myllystä
suolaa

lisäksi
smetanaa

Vaihe 1.
Pilko sipulit, lehtiselleri ja porkkana. Laita lihat luineen ja muut vaiheessa 1. mainitut ainekset isoon 5 litran vetoiseen kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia. Kuori alussa pinnalle muodostuva vaahto pois. Siivilöi lihaliemi keittämisen jälkeen ja kaada takaisin samaan kattilaan.

Vaihe 2.
Raasta liemen kiehuessa porkkanat ja punajuuret (voit käyttää apunasi monitoimikoneen raastinta). Hienonna kaali, sipulit ja lehtisellerin varret pieniksi paloiksi. Keittoon kannattaa käyttää lehtiselleristä myös tupsumaiset vihreät osat.  

Nosta lihapalat pois liemestä ja murenna liha irti luista. Siirrä pienet lihapalat takaisin siivilöidyn lihaliemen joukkoon. Lisää raasteet, hienonnetut kasvikset, timjami, rosmariini, suolaa ja mustapippuria. Keitä hiljalleen noin 45 minuuttia ilman kantta. Lisää lopuksi punaviinietikka sekä riistafondia makusi mukaan. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan kera.

VINKKI: vaahdota smetana ennen tarjoilua kevyesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...