maanantai 18. marraskuuta 2013

Pestopasta



Pestopastaa tehdessä kannattaa satsata laadukkaaseen italialaiseen parmigiano-reggiano eli parmesaanijuustoon sekä oliiviöljyyn. Pastaan kannattaa käyttää normaalin ruokasuolan sijaan esimerkiksi Maldon-suolahiutaleita tai jotain muuta normaalia karheampirakenteista suolaa, kuten sormisuolaa. Vaihtelua saat korvaamalla osan tavallisesta basilikasta esimerkiksi kanelibasilikalla. Itse käytin reseptiin 36 kuukautta kypsytettyä parmigiano- reggiano juustoa ja bucatinipastaa.

2 annosta: 

3 ruukkua tuoretta basilikaa
noin 100g parmigiano-reggiano juustoa
4 valkosipulinkynttä
reilu 1 dl =80g pinjansiemeniä
mustapippuria myllystä
noin 1 tl Maldon suolahiutaleita tai sormisuolaa
1,2 dl hyvää oliiviöljyä
1/4 dl sitruunaoliiviöljyä

lisäksi
noin 250g bucatinipastaa tai spagettia
noin ½ dl siemensekoitusta paahdettuna (esim. Pirkka salaattisiemensekoitus)

Paahda ensin pinjansiemenet kuivalla kuumalla pannulla. Paahda myös muut siemenet. Nypi basilikan lehdet ja laita monitoimikoneeseen paahdettujen pinjansiementen kera. Lisää kuoritut valkosipulinkynnet, karheasti raastettu parmesaani, öljyt ja mausteet. Sekoita koneessa tasaiseksi pestoksi. 
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Ennen pastan valuttamista, ota tilkka pastan keitinvettä talteen. Sekoita joukkoon pesto ja tilkka pastan keitinvettä. Näin keitinveteen liuonnut tärkkelys sitoo peston paremmin pastan joukkoon. Annostele lautasille ja ripottele päälle paahdetut siemenet ja halutessasi parmesaanilastuja.

tiistai 12. marraskuuta 2013

Lammasborssi



Lampaasta saa erittäin maukasta borssikeittoa. Käytin ohjeeseen kilon verran Satulamäen lammastilan lampaan lapa-keittolihoja. Ohjeesta saat noin 4 litraa keittoa eli ohje on aika reilun kokoinen. Keiton maku vain paranee seuraavina päivinä, joten älä arastele tehdä sitä kerralla suurempaa määrää. Keiton kanssa tarjoillaan tietenkin smetanaa.

vaihe 1.

1 kg lampaan lapaa/muuta keittolihaa luineen
2 keltasipulia
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
2 laakerinlehteä
noin 10 kokonaista mustaa maustepippuria
suolaa
noin 2 litraa vettä

vaihe 2.

2 isoa punasipulia
4 porkkanaa
vajaa 1 kg (=noin 5 kpl isoja raakoja punajuuria)
noin ½ kg pala kaalia
4 lehtisellerin vartta
4 rkl riistafondia
1/4 dl punaviinietikkaa
noin 1 rkl timjamia (kuivattuna)
noin ½ rkl rosmariinia (kuivattuna)
mustapippuria myllystä
suolaa

lisäksi
smetanaa

Vaihe 1.
Pilko sipulit, lehtiselleri ja porkkana. Laita lihat luineen ja muut vaiheessa 1. mainitut ainekset isoon 5 litran vetoiseen kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia. Kuori alussa pinnalle muodostuva vaahto pois. Siivilöi lihaliemi keittämisen jälkeen ja kaada takaisin samaan kattilaan.

Vaihe 2.
Raasta liemen kiehuessa porkkanat ja punajuuret (voit käyttää apunasi monitoimikoneen raastinta). Hienonna kaali, sipulit ja lehtisellerin varret pieniksi paloiksi. Keittoon kannattaa käyttää lehtiselleristä myös tupsumaiset vihreät osat.  

Nosta lihapalat pois liemestä ja murenna liha irti luista. Siirrä pienet lihapalat takaisin siivilöidyn lihaliemen joukkoon. Lisää raasteet, hienonnetut kasvikset, timjami, rosmariini, suolaa ja mustapippuria. Keitä hiljalleen noin 45 minuuttia ilman kantta. Lisää lopuksi punaviinietikka sekä riistafondia makusi mukaan. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan kera.

VINKKI: vaahdota smetana ennen tarjoilua kevyesti.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Insalata caprese

Kyseisen rustiikkisen version klassisesta italialaisesta tomaattimozzarellasalaatista olen löytänyt Jamie´s Italy kirjasta. Tässä salaatissa kannattaa satsata laadukkaisiin ja kypsiin tomaatteihin.





2 annosta:

2x Mozzarella di Bufala Campana á 125g
2 kourallista kypsiä (eri kokoisia ja muotoisia) tomaatteja
1 banaanisalottisipuli (tai kevätsipulia)
laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä
yrttiviinietikkaa (esim Pentik)

kastike:

kourallinen basilikan lehtiä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä

Tee ensin kastike. Ota muutamia siroja pieniä basilikan lehtiä talteen myöhempää koristelua varten. Sekoita basilika, oliiviöljy, suola ja mustapippuri juoksevaksi tahnaksi morttelissa. Revi varovasti mozzarella paloiksi lautasille. Pilko tomaatit eri kokoisiksi ja muotoisiksi paloiksi. Siivuta sipuli viipaleiksi. Laita tomaattipalat ja ohuet sipulisiivut sekoituskulhoon. Lisää kulhoon oliiviöljyä, yrtti viinietikkaa, suolaa ja mustapippuria. Sekoita. Asettele tomaatit ja sipulit mozzarellan päälle lautasille. Ripottele päälle basilikakastike. Ripottele päälle pieniä basilikan lehtiä koristeeksi ja halutessasi vielä hieman oliiviöljyä. Tarjoa hyvän vaalean leivän kera.

Lihapullat uunissa


Mielestäni parhaat lihapullat tehdään lampaan jauhelihasta. Kotimainen lampaanliha onkin parhaimmillaan syksyisin. Ohjeeseen käytin paikallisen Satulamäen lammastilan vasta jauhettua karitsan jauhelihaa. Maukkaampia lihapullia voi tuskin ollakaan! Tuoreen rosmariinin kera uunissa haudutetut perunalohkot ja tsatsiki kruunaavat annoksen.

LIHAPULLATAIKINA
400g lampaan jauhelihaa
noin 1/4 dl korppujauhoja
½ pussia Maggi lihapulla-mix  aineksia
1 muna
tuoreita yrttejä (itse käytin ohjeeseen timjamia ja rosmariinia noin reilun ruokalusikallisen molempia, myös minttu sopii erinomaisesti lampaan mausteeksi)
2 rkl kapriksia
suolaa
mustapippuria myllystä

UUNIPERUNAT 
vajaa 1kg kiinteämaltoisia perunoita (esim van gogh)
5-6 pientä punasipulia
noin 10 valkosipulinkynttä kuorineen
rosmariinia
yrtti viinietikkaa (esim Pentik)
hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

TSATSIKI
1 prk (200g) turkkilaista jugurttia (esim Juustoportti) tai kreikkalaista jugurttia (esim Valio)
noin 1/3 tuorekurkkua
suolaa
mustapippuria myllystä
hyvää oliiviöljyä
(lehtipersiljaa tai minttua)

LISÄKSI TARJOILUUN
mustia kalamataoliiveja

Vaihe 1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee tsatsiki jääkaappiin maustumaan. Hienonna kurkku mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja siirrä kulhoon. Lisää joukkoon suolaa ja mustapippuria. Lisää joukkoon jugurtti ja halutessasi pari ruokalusikallista hienonnettua lehtipersiljaa tai minttua. Tsatsikin voit toki tehdä ilman yrttejäkin. Lisää kulhoon noin pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja sekoita ainekset keskenään. Siirrä jääkaappiin maustumaan. 
Sekoita lihapullataikina. Kaada jauheliha sekoituskulhoon, riko joukkoon muna. Hienonna kaprikset silpuksi ja lisää jauhelihan joukkoon. Lisää vielä Maggi lihapulla ainekset, korppujauhot, mausteet ja sekoita hyvin. Siirrä myös lihapullataikina jääkaappiin hetkeksi turpoamaan. 
Pese perunat huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Lohko perunat. Pilko punasipulit karheasti lohkoiksi. Siirrä peruna- ja sipulilohkot, kokonaiset valkosipulinkynnet kuorineen ja rosmariininoksat uunipellille. Pirskota päälle yrtti viinietikkaa noin 2-3 rkl verran sekä reilusti hyvää oliiviöljyä, lisää suolaa ja mustapippuria. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. 


                                                                           Vaihe 1.

Vaihe 2. Muotoile lihapullat käsin. Voit kastella kädet välillä kylmällä vedellä, jotta taikina ei tarttuisi käsiin kiinni.  Lisää pullat pannulle perunoiden joukkoon. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. 

                                                                            Vaihe 2. 



                                                                             Vaihe 3.

Vaihe 3. Lopputuloksena maukas lihapullapannu. Kokoa annokset lautaselle. Lisää joukkoon tsatsikia ja viimeistele kalamataoliiveilla. 

Lihapullien seurana maistuu italialainen punaviini Ruffino Chianti 2012 9,99€

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Tukholma

Tukholma on pullollaan toinen toistaan ihastuttavampia ravintoloita ja kahviloita. Matkustamme joka syksy viikonlopuksi Tukholmaan herkuttelemaan ja torjumaan kaamosmasennusta. Tässä koottuna kolme täydellistä herkuttelupäivää Tukholmassa.

Herkuttelu alkoi Gamla Stanissa eli vanhassa kaupungissa sijaitsevasta tapasravintolasta Cafe Tabacista , jossa olen käynyt ainakin viisi kertaa. Täältä saa erinomaista sangriaa, viskiflambeerattu häränfilee (carne de vaca al whisky) on aivan käsittämättömän hyvää ja järkiruoaksi valitsen melkein aina créme fraichella ja limellä gratinoidut tuoreet mansikat vaniljajätelön kera (alla kuvassa). Pasta-annokset ovat myös erinomaisia.


 Färska jordgubbar gratinerade med lime och créme fraiche serveras med vaniljglass.



Tukholmassa herkkusuu suuntaa seuraavaksi kauppahalliin. Ruotsalaisen ruokakulttuurin parhaimmistoon voi tutustua Östermalmin kauppahallissa. Maailman kymmenen parhaan ruokatorin joukkoon valittu halli tarjoaa niin ruotsalaisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja. Yleensä tulemme tänne heti lauantai aamuna avaamisen jälkeen ennen lounasruuhkaa. Vuonna 1888 rakennettu halli on ehdottomasti Tukholman viihtyisimpiä paikkoja. 



Östermalmin kauppahallissa kannattaa suunnata lounaalle Lisa Elmqvistin ja Gerdan kalaravintolaan. Lounasruuhka alkaa puoliltapäivin, joten suosittelen saapumista aamupäivällä, jolloin välttää jonottamisen. Kuvassa lohi- ja katkaraputäytteiset avokadot sekä fish&chipsit.



Ruotsalaisten kahvittelukulttuuri (fika=kahvitella) on jotain mistä pidän erityisesti. Hyvän kahvikupin ja jättiläismäisen korvapuustin äärellä viihtyy tovin jos toisenkin. Yksi suosuikkikahviloistani on Cafe Saturnus Eriksbergsgatanilla.  



Kanelikorvapuusti on melkein ihmisen pään kokoinen ja maksaa 5€. Paikka tarjoaa myös erinomaisia kakkuja, salaattiannoksia ja bruchettaleipiä. Annokset ovat reilunkokoisia eli saat todella vastinetta rahoillesi. Tänne kannattaa suunnata myös brunssille. 

Uusi löytömme oli vastikään vanhaan kaupunkiin lähelle Cafe Tabacia avattu italialainen Enoteca Corvina ravintola ja viinibaari. Ihastuttava paikka ja erinomainen viinilista. Testasimme pari muutakin vanhan kaupungin viinibaaria, mutta totesimme niiden hintatason liian kalliiksi laatuun nähden. 


Lajitelma italialaisia leikkeleitä alkupalaksi. 2008 Brunello di Montalcino Collosorbo maistui leikkeleiden kanssa erinomaisesti. 



Pääruoat sai tilattua myös puolikkaina annoksina mikäli antipaston jälkeen vatsassa ei ollut tarpeeksi tilaa kokonaiselle pasta-annokselle. Testasimme pestognocchit sekä spaghetti alla vongole eli simpukkapastan (kuvat ylhäällä). Molemmat pastat olivat erinomaisia. Simpukkapastan kera maistui lasi Veneton alueen Soave Fontana Tenuta Sant'Antonio valkoviiniä vuodelta 2011. Pestopastan kumppaniksi valittiin lasin kalifornialaista Seghesio Zinfandelia.



Tiramisu tarjoiltiin hillopurkista vadelmien kera.

Sunnuntaibrunssille suuntasimme Bianchi Cafe & Cycles liikkeeseen. Kyseessä on Bianchi-polkupyöräliikkeen yhteydessä oleva lounaskahvila. Buffetpöytä tarjoilee italialaisia antipastoja sekä mm. tomaattikastikkeessa haudutettua fenkolia ja lasagnea. Buffet noin 15€. 





Ravintola Sturehofissa käyvät niin ruotsalaiset julkkikset kuin tavikset. Paikassa ei kuitenkaan mielestäni snobbailla. Ruoka on erinomaista ja viinilista sitäkin parempi. Sturehof sijaitsee Tukholman sydämessä Stureplanilla, ja on etenkin paikallisten suosiossa. Ravintola on toiminut jo vuodesta 1897 saakka, mutta sen uusi kukoistus on alkanut reilut 10 vuotta sitten, kun ravintoloitsija Pelle Sturén osti paikan. Ruokalistalta löydät valikoiman ruotsalaisen keittiön klassikoista. Alkuruokana tarjoiltava viiden ruokalajin tarjotin on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen. Gubbrörä eli anjovis-munasekoitus, silli, graavattu lohitartar, maksapasteija sekä toast skagen tarjoillaan vanhoilta hopeatarjottimilta, jotka Pelle Sturén on löytänyt ravintolan kellarin uumenista. Simpukat merimiehen tapaan ovat varma valinta, samoin creme brúlee. 


                        Friteeratut mustekalan renkaat mustan aiolin ja sitruunan kera. 


                                             Toast skagen Sturehofin tapaan mädin kera.


Vaikka Sturehofin mielletäänkin olevan enemmän kalaravintola, oli paikan punaviinissä haudutettu häränposki aivan taivaallisen hyvää! Annos tarjoiltiin herkkusienten ja perunamuhennoksen kera.


Sturehofin bouillabaisse, krutonkia, parmesaania sekä hummerimajoneesia. Keiton kanssa maistui lasi Sancerren valkoviiniä, Henri Bourgeois Les Baronnes 2011.


                                                                      Key lime pie

Arkipäivisin lounaalle kannattaa suunnata Kungsholmenissa sijaitsevaan Mäster Andersiin. Arkisin tarjoiltava kahden ruokalajin lounas on niin suosittu, että pöytävaraus suositellaan tehtäväksi etukäteen. Ravintolan seiniä peittävät keltaiset kaakelit ja pöydät sekä tuolit ovat peräisin ravintolan perustamisvuodelta 1905.  



                                    Ankankoipea sesongin vihannesten ja sienten kera.  

Kungsholmenissa lounaalta suunnataan iltapäiväkahvittelemaan paikalliseen leipomokahvilaan Petite Franceen. Huhujen mukaan täältä saa kaupungin parasta aamiaisleipää ja paikka onkin erityisen suosittu juuri aamiaisaikaan. Omistaja Sébastian Boudet upottaa kätensä jauhoihin hyvissä ajoin ennen auringonnousua ja ryhtyy sekoittamaan päivän leipätaikinoita. Leipomokahvila Petite Francesta löydätkin kaupungin parhaat hapantaikinaleivät ja rapeimmat suklaacroissantit. Boudet kohottaa leipiään 20-40 tuntia. Kahvinautinnon voit täydentää vaikka macaroneilla, joihin käytettävä mantelijauho jauhetaan itse paikan päällä ja makuihin käytetään vain luonnollisia raaka-aineita.  Ostimme täältä kotiin tuliaisiksi mainion comtejuusto-oliivileivän. 



Södermalmin kaupunginosa on erittäin viihtyisää aluetta, josta löytyy paljon ihastuttavia pikku kahviloita ja putiikkeja. Suosikkini alueella on Urban Deli. Tämä ruokakaupan, kahvilan ja ravintolan sekoitus on jokaisen foodien ehdoton matkakohde Tukholmassa. Kotiin viemisiksi kaupasta löytyi mm. italialaista Martellin pastaa. 


Välipalaa ennen kotimatkaa Urban Delin tyyliin. Tuoreita katkarapuja, aiolia, sitruunaa sekä hapantaikinaan leivottua leipää. 

Jos pidät toffeesta, suuntaa Pärlans Konfektyr putiikkiin. Tässä pienessä puodissa keitellään itse täydellisiä karamelleja, joiden valmistamiseen käytetään vain luonnollisia raaka-aineita, kuten voita, kermaa ja sokeria. Oma suosikkini on ehdottomasti kaneli-omenatoffee. Yhtä hyvää et taatusti löydä muualta. 

Vanhassa kaupungissa sijaitseva kahvila Kaffekoppen sekä viereinen Chokladkoppen ovat molemmat suosittelemisen arvoisia ja erittäin persoonallisia kahvittelupaikkoja. Chokladkoppenista saat talvisin myös glögiä ja piparkakkuja.  

Sturehofin ''pikkuveli'' ravintola Riche ja sen yhteydessä sijaitseva Lilla Baren on myös ehdottomasti kokeilemisen arvoinen paikka ja simpukat erinomaisia.

Liharavintoloista olen kuullut suositeltavan Kungsholmenilla sijaitsevaa AG:ta sekä keskustan tuntumassa sijaitsevia Svartengrensia ja Rolf's Kökiä. Näitä emme ole vielä itse ehtineet testaamaan. Pohjoismaiden parasta sushia löydät huhujen mukaan Råkulturista läheltä Jarlaparkenia. 

Tuliaisostokset hoituvat Gordon Bleussa, josta löydät keittiötarvikkeet joka lähtöön. Herkkuputiikeista suosittelen tavaratalo Pubista löytyvää Voltairen sisarusten viihtyisää Systrarna Voltaire-ruokaputiikkia. Pubin alakerrasta löytyy nykyisin myös heidän lähi- ja luomuruokaan keskittyvä lounaskahvila.  
Elintarvikeyritys Saltå Kvarn on luomuruoan edelläkävijä Ruotsissa. Heidän putiikkinsa löydät Södermalmilta. Tuotteita on myytävänä myös mm. Nordiska Kompanietin elintarvikeosastolla. 

Kesäisin kannattaa suunnata Rosendalsin puutarhaan ja kahvilaan sekä Flickorna Helin& Voltaire leipomokahvilaan. 

Astetta fiinimpää kokemusta etsiville suosittelen Nobis hotellin Golden Baria sekä ravintola Prinseniä keskustan tuntumassa. 

Södermalmilla olen kuullut myös kehuttavan Bakverket sekä Mellqvist kahviloita, joita emme ole itse ehtineet vielä testaamaan.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...