lauantai 22. marraskuuta 2014
Minimunakkaat uunissa
Postasin blogin facebook-sivuille linkin, jossa esitellään näppäriä ruoanlaittovinkkejä. Alunperin linkin oli facebookissa jakanut Maku-lehti. Innostuin kohdan 19 muffinssivuokiin tehdyistä uunimunakkaista niin, että päätin itsekin kokeilla. Ohjeestani saat 12 kpl minimunakkaita, kun käytät tavallisen kokoista muffinssivuokaa. Täytteiden suhteen voit vapaasti käyttää mielikuvitustasi. Ohjeestani löydät täytteisiin 4 erilaista vinkkiä.
MUNAKAS:
10 kpl normaalikokoisia kananmunia
½ dl ruokakermaa
noin ½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
VINKKI: Halutessasi voit sekoittaa munakasmassan joukkoon esimerkiksi hienonnettuja tuoreita yrttejä tai pinaattia. Myös garam masala tai dijonsinappi piristää perusmunakasta kivasti.
TÄYTTEET:
1. Kasvismunakas: lehtikaali, fetajuusto, kirsikkatomaatti ja paprika (ei värisiä).
2. Kinkkumunakas: savupekonikuutiot, kirsikkatomaatti ja salottisipuli.
3. Perunamunakas: edellisenä päivänä keitetty peruna, salottisipuli ja timjami (koristele halutessasi kapriksella).
4. Lohimunakas: lämminsavulohi, lehtikaali ja kapris.
Riko kananmunat kulhoon ja kaada joukkoon kerma sekä mausteet. Sekoita hyvin. Pilko haluamasi täytteet ja asettele muffinssivuokiin. Kaada munakasmassa täytteiden päälle ja paista 200 asteisen uunin alaosassa noin 12-14 minuuttia.
maanantai 17. marraskuuta 2014
Luumukakku
Luumukakku, joka maistuu aivan joululta mutta ei ole kuitenkaan liian makea. Ohje perustuu Floran luumukakku-ohjeeseen, jota maustoin hieman itse lisää. Ja mihin joululeivonnaiseen italialainen Marsalaviini ei muka sopisi?
POHJA:
200g piparkakkuja
100g voita tai leivontaan sopivaa margariinia
TÄYTE:
5 dl Flora Vanilla 12% (vaahtoutuva vaniljakastike)
1 prk (=300g) luumumarmeladia
1 tl kanelia
noin ½ tl vaniljaa myllystä (tai noin 1 tl vaniljasokeria)
2 rkl Marsalaviiniä
1 rkl maitoa
8 kpl liivatelehteä
KORISTELUUN:
Kuvassa kakun päälle on ripoteltu kanelia ja kakku on koristeltu muutamalla kanelitangolla sekä tähtianiksilla. Koristeluun sopii myös esimerkiksi raastettu tumma suklaa tai luumuviipaleet.
1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin leivinpaperia. Vuoraa halutessasi myös irtopohjavuoan reunat leivinpaperilla.
2. Tee pohja. Piparkakuista saa kätevästi tasaista murua tehosekoittimella tai blenderillä. Voit käyttää piparkakkujen murustamiseen myös sauvasekoitinta. Sulata voi tai margariini kattilassa ja lisää piparimurun joukkoon ja sekoita. Painele piparkakku-rasvaseos irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti ja tasaisesti.
3. Vatkaa Flora Vanilla paksuksi vaahdoksi. Lisää joukkoon luumumarmeladi ja mausteet.
Purista liivatelehdistä yimääräinen neste pois. Lämmitä 1 rkl maitoa pienessä kattilassa ja sulata joukkoon liivatelehdet. Lisää liivate vaahdon joukkoon tasaisena nauhana hitaasti ja koko ajan vaahtoa sekoittaen. Kaada tämän jälkeen vaahto nopeasti irtopohjavuokaan, sillä vaahto alkaa hyytyä heti liivatteen lisäämisen jälkeen. Tasoita pinta lastalla ja siirrä jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli. Vuoka kannattaa vuorata tuorekelmulla.
4. Irrota kakku varovasti vuoasta seuraavana päivänä ja koristele haluamallasi tavalla.
tiistai 11. marraskuuta 2014
Barcelona
Teimme syyskuussa viikon kestävän matkan Barcelonaan. Sairastelun ja työkiireiden vuoksi ehdin vasta nyt kirjoittamaan kyseisestä matkasta blogiin. Välimeren alueen suurin metropoli turistimassoineen tuntui aluksi mielestäni jopa hieman ahdistavalta. Suurimpana syynä tähän pidän kuitenkin matkan aikana sairastettua flunssatautia. Näin jälkeenpäin ajateltuna matkaan mahtui paljon hyviä ruokakokemuksia, joista nyt aion kirjoittaa.
Ensimmäisenä päivänä suunnistimme turisteja kuhisevan kävelykadun La Ramblan kautta Euroopan suurimpaan kauppahalliin La Boqueriaan. Rakastan kauppahalleja, joten La Boqueria oli itselleni kaupungin nähtävyyksistä ehkä se odotetuin.
Barcelonan huippuravintoloiden keittiömestarit hakevat ainekset La Boqueriasta. He tietävät, että liha ja vihannekset tulevat lähialueilta ja suoraan luottotuottajilta eli raaka-aineet ovat parasta mahdollista laatua. 15 vuotta sitten kauppahallissa ei ollut turisteja ja torilla kävi vain paikallisia. Nykyisin puolet 45 ooo päivittäisestä kävijästä on turisteja. Tarjonta turisteille on laajentunut paljon. 15% myyntipaikoista myy pelkästään take away-ruokaa ja loput 85% on perinteisiä myyntipaikkoja. Kun halliin saapuu La Ramblalta päin luulee tulevansa Disneylandiin, mutta parin kojun takaa löytyy se todellinen kauppahalli. Ja löysimme tiemme myös erittäin suosittuun El Quim-ravintolaan.
Kokki Joaquim Márguez lempinimeltään Quim valitsee joka aamu
tuoreimmat raaka-aineet tapasbaariinsa kauppahallista. Hän pitää
erityisesti kalan valmistamisesta. Hän ostaa kaiken tarvitsemansa
hallista. Kauden tuotteet ovat hänelle tärkeitä ja niitä hän tarjoaa
myös asiakkailleen. Tapasbaari on pieni ja istumapaikkoja rajoitetusti. Paikkaa jonotetaan tuolin takana edellisen asiakkaan vielä ruokaillessa. Itse jonotimme tuolia noin 45 minuuttia lauantaina iltapäivällä. Arkisin jonotusaika on huomattavasti lyhyempi.
Tapasbaari on kuuluisa grillatuista Arenysin
katkaravuista. Maku niin erityinen että niitä pidetään Euroopan parhaimpina. Kannatti jonottaa.
Tuoretta tonnikalaa El Quimissa.
Kuuluisan Escriban leivossuvun seafood-ravintola Xiringuito Escriba Barcelonan satamassa Port Olympicin edustalla on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.
Erinomaisen paellan lisäksi paikassa kannattaa tilata alkupalaksi erikoinen sisältä ontto leipä, joka on täytetty paikallisella pata negra-kinkulla. Sangria oli parasta mitä olen koskaan maistanut ja syykin tähän löytyi. Sangria kuuluu tehdä tummasta rommista sekä oranssista limonadista eli esimerkiksi Fantasta. Itse olen tehnyt sangrian tähän saakka vaaleasta rommista ja Sprite-limonadista. Aina oppii uutta. Ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen ja se onnistuu helposti heidän omien nettisivujen kautta.
Paellapannuja löytyi kaiken kokoisia. Kuvassa näkyvällä suurimmalla pannulla voisi ruokkia vaikka pienen armeijan.
Lonely Planetin matkaopas kuvaa pientä Quimet i Quimet tapasbaaria postimerkin kokoiseksi miniatyyri gourmet-paratiisiksi. Kuvaus on mielestäni melko osuva, sillä paikka oli käytännössä todella pieni (noin 10 neliömetriä?). Saavuimme jonottamaan punaisten ovien eteen noin 15 minuuttia ennen avaamisaikaa. Ravintola oli mainittu ilmeisesti myös japanilaisessa Mondo-lehdessä, sillä jonotimme yhdessä japanilaisten turistien kanssa. Paikallisia ei juurikaan näkynyt. Jonottaminen kuitenkin kannatti, sillä heti ovien avauduttua saimme ''paraatipaikat'' keskeltä baaritiskiä.
Lista koostui tapaksista sekä pienistä ''montadinos'' leivistä.
Ylhäällä vasemmalla ravintolan ehkä kuuluisin montadinos de salmon eli kylmäsavulohta, tuorejuustoa ja hunajaa (vinkki: erittäin helposti toteutettavissa myös kotona).
Oikeassa yläkulmassa lihapateeta ja sipulihilloketta. Oikealla alhaalla paikallista juustoa (nimeä en muista valitettavasti), jota kauhottiin leivän päälle jäätelökauhalla sekä marinoitu kastanja. Vasemmalla alhaalla cecina con tomate eli makeaa tomaattia ja kuivattua kinkkua.
Langostinos con piquillo eli katkarapua ja punaista paprikaa.
Lihapateelautanen lisukkeena kastanjoita ja marinoituja metsäsieniä.
Quimet i Quimet. Ei istumapaikkoja. Paljon turisteja. Erinomaista ruokaa ja viiniä. Mielestäni jonottamisen arvoinen paikka.
Tapasravintola Ciudad Condal lähellä keskustaa on myös ehdottomasti suosittelemisen arvoinen paikka. Kävimme täällä nopealla lounaalla keskustassa liikkuessamme. Vinkki: älä jää jonottamaan pöytää ravintolan puolelta vaan jonota tuoli baaritiskiltä, josta voit suoraan tilata parhaat tapakset vain sormella osoittamalla. Paikka on erittäin suosittu, joten vapaan tuolin saaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä.
L'eixamplen alueelta löytyy 3 saman omistajan kahvilaa: Brunch & Cake, Cup & Cake sekä Travel & Cake. Kaikki kolme ovat hyviä vaihtoehtoja aamiaispaikkaa etsivälle. Poikkesimme kahville Cup&Cake-kahvilaan ja voin lämpimästi suositella paikan kuppikakkuja.
Barcelonan vilskeestä on helppo tehdä päiväretkiä lähialueiden pienempiin kyliin ja kaupunkeihin. Vierailimme Montserrat-vuoren lähistöllä sijaitsevassa Ferran Adrianin Alicia-säätiössä. Ferran Adria on espanjan kuuluisin kokki, joka omisti kuuluisan El Bulli-ravintolan. Nykyisin hän keskittyy säätiöön, jonka tavoitteena on nostaa Katalonia maailman ykköseksi ruokaan liittyvässä tutkimuksessa ja innovaatioissa.
Säätiön tutkimustyö keskittyy erityisesti ruoan ja terveyden väliseen yhteyteen. Säätiön tiloissa järjestetään myös erilaisia työpajoja, joille tulee ilmoittautua hyvissä ajoin etukäteen.
65 km Barcelonasta pohjoiseen lähellä Manresan kaupunkia sijaitsee Oller de Masin viinitila. Retkiä tilalle järjestää mm. castlexperience.com ja voin itse suositella kyseistä firmaa hyvän palvelun ja erinomaisen oppaan vuoksi. Katalonian sydänmailla maisema on kuin satukirjasta. Kuvassa ylhäällä viiniköynnösten taustalla siintää Montserrat vuori.
Viinitilan isäntä Frank on Oller de Masin tilan isäntä jo 36. sukupolvessa. Tila periytyy aina isältä pojalle. Frankillä onkin kolme poikaa, joista vanhin perii aikanaan tilan isältään. Asia otetaan suvussa erittäin vakavasti. Oppaamme tiesi kertoa, että perhe oli matkustanut taannoin Yhdysvaltoihin kahdessa eri lentokoneessa ihan siltä varalta, että jos kone sattuisi putoamaan ainakin yksi suvun pojista jäisi henkiin perimään tilan.
Oller de Mas tuottaa vuodessa 130 000 pulloa viiniä eli kyseessä on espanjan mittakaavassa pienyritys. Rypälelajikkeita on kymmenkunta ja ne kaikki ovat luomua. Viinejä maisteltiin kierroksen päätteeksi keskiaikaisessa linnassa. En ole yleensä merlotin ystävä, mutta yllättäen merlot-rypäleestä valmistettu viini osoittautui parhaaksi.
Montserrat vuori. Mielestäni erinomaisen hyvä ruoansulatusvuori, mieheni mielestä nälänkasvatusvuori. Erikoisen mahtavat maisemat huipulla joka tapauksessa. Päiväretkeen voi yhdistää helposti sekä viinitilan että vuoren. Itse teimme koko päivän kestävän patikkaretken vuoren huipulle. Junalla Barcelonasta pääsee vuorelle reilussa tunnissa.
Barcelonassa majoituimme ihastuttavassa bed&breakfastissa nimeltä Salsas&Co. Majoitus oli edullista, sillä kylpyhuoneet olivat jaettavia. Tätä en kuitenkaan kokenut mitenkään haitallisena asiana, sillä vierashuoneita oli vain muutama. Kotitekoinen aamiainen tarjoiltiin yhteisessä ruokasalissa ja oli todella hyvä. Paikan omistaja Fleur Salsas on itse innokas kulinaristi ja hänen sommelierina työskentelevä miesystävä oli työskennellyt mm. Torresin viinitilalla. Fleurilta saa tarvittaessa erinomaiset ravintolavinkit Barcelonaan ja lähialueille.
Salsas&Co aamiaispöytä.
Barcelonassa on lukuisia tapasbaareja, joissa toivoisin vielä joskus pääseväni käymään. Kiinnostamaan jäivät mm. Fleurin suosittelema Monvinic viinibaari, Pago Meralgo tapasbaari, Tapas24, El Xampanyet cavabaari sekä Cornelia & Co Daily Picnic Store.
Seuraavalla kerralla aion varata huoneen Praktik Hotel Bakerystä.
Tunnisteet:
Alicia foundation,
Barcelona,
El Quim,
La Boqueria,
Montserrat,
Oller de Mas,
paella,
Quimet i Quimet,
ruoka,
sangria,
tapas,
viini,
viinitila,
Xiringuito Escriba
maanantai 10. marraskuuta 2014
Kurpitsapasta
Kurpisapastaohjeita on nähty ruokablogeissa syksyn aikana useita. Omassa versiossa kurpitsa paahdetaan ensin uunissa tuoreen salvian kera ennen soseuttamista. Näin ruokaan saadaan syvempi ja ehkä myös hieman paahtunut maku. Rapeaksi paistettu pekoni viimeistelee annoksen.
4:lle
VAIHE 1: UUNISSA
400g myskikurpitsaa (butternut squash)
kourallinen tuoreita salvianlehtiä
½ dl oliiviöljyä
ripaus muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
VAIHE 2: BLENDERISSÄ
1 dl ruokakermaa
nokare voita (noin 25g)
1 keltuainen
LISÄKSI
500g pastaa
1 pkt pekonia
muutama salvianlehti koristeluun
pala parmesaania
VAIHE 1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori kurpitsa ja poista siemenet keskeltä. Paloittele noin 2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Siirrä kurpitsat uunipellille ja sekoita joukkoon salvianlehdet, oliiviöljy ja muut vaiheessa 1 mainitut mausteet. Paahda uunin keskitasolla 30 minuuttia.
VAIHE 2. Poista mahdolliset palaneet eli tummuneet salvianlehdet. Nosta hieman jäähtyneet kurpitsat tehosekoittimeen tai blenderiin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös sauvasekoitinta. Soseuta kurpitsat. Lisää tämän jälkeen joukkoon voi ja kerma. Sekoita hyvin. Lisää vielä lopuksi 1 munankeltuainen ja sekoita tasaiseksi.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Ota noin ½ dl pastan keitinvettä talteen.
Pilko pekoni pieneksi ja paista pannulla rapeaksi.
Sekoita kurpitsasose ja tilkka tärkkelyspitoista pastan keitinvettä pastan joukkoon. Annostele lautasille. Lisää päälle hieman rapeaa pekonia ja parmesaaniraastetta. Koristele halutessasi vielä muutamalla salvianlehdellä.
sunnuntai 2. marraskuuta 2014
Savusiika-caesarsalaatti
Suomalaista järvikalaa tulisi syödä paljon enemmän, joten kokeilin tehdä perinteisen kana-caesarsalaatin vaihteeksi savusiiasta. Kanan voit korvata toki myös esimerkiksi lämminsavulohella tai katkaravuilla. Savusiika toimii todella hyvin maukkaan caesarkastikkeen kera. Ohjeeni on lisäksi huomattavasti kevyempi versio perinteisestä majoneesipohjaisesta caesarsalaatista.
2 REILUN KOKOISTA ANNOSTA:
200g rapeaa salaattia (esim romainesalaatti)
2 palaa täysjyväpaahtoleipää
½ dl hyvää oliiviöljyä
pala parmesaanijuustoa
300g savusiikaa
KASTIKE
150g kevyt ranskankermaa (rasvaa alle 20%)
2 tl kalakastiketta (esim Pirkka)
½ luomusitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1. Pese salaatti jos käytät ulkomaista salaattia ja kuivaa salaattilinkoa apuna käyttäen. Salaatinlehtien tulee olla kuivia. Puolita tarvittaessa isommat salaatinlehdet. Salaatti on tarkoitus jättää melko isoiksi paloiksi.
2. Pilko paahtoleivät noin 1 cm kokoisiksi paloiksi (sakset ovat tässä yllättävän kätevä apuväline). Kuumenna puolet oliiviöljystä paistinpannulla ja lisää leipäkuutiot kuumalle pannulle. Lisää loput oliiviöljystä leipäpalojen päälle ja paahda pannulla kunnes leipäpalat muuttuvat rapeiksi krutongeiksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa.
3. Tee kastike. Hienonna valkosipulin kynsi ranskankerman joukkoon. Lisää loput kastikkeen ainekset ja sekoita. Sekoita kastike kuivien salaatinlehtien joukkoon.
4. Annostele salaatti lautasille. Lisää päälle krutonkeja ja ruoditut kalapalat. Raasta päälle parmesaanilastuja.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)